Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała również do Polski. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten szczególny trunek. Niestety, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do posiłków nie jest zbyt rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do których dań.
Wino słowackie
Jakie wino pasuje do makaronów?
Makarony najpoprawniej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednakże lekkie. Jeżeli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprawidłowiej wino czerwone. W ostateczności takie danie można zestawić też z winem różowym.
wino bag in box
Z jakim winem serwować dania rybne?
Stara zasada mówi, że do ryb najprawidłowiej pasuje wino białe. Należałoby jednak nie zapominać, iż nie jest to bezwzględna zasada. Jeżeli podajemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z którym winem najodpowiedniej komponuje się mięso?
W tym wypadku wiele zależy od typu mięsa. Do drobiu serwować można zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje jedynie wino czerwone. Cielęcina ma prawo być serwowana lub z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeżeli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.