restauracja z włoską kuchnia Kraków

Chcesz wiedzieć, w jaki sposób zrobić prawdziwą włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zaznajomienie się z szefami kuchni z najlepszych pizzerii w Rzymie. Jeśli jednak nie planujesz być w Rzymie, najbliższą perfekcyjną opcją jest zapoznanie się z tym tekstem. Najistotniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś znacznie więcej, aniżeli tylko jej podstawą -jest tym, co daje pizzy jej strukturę, łączy smaki i – jeżeli odpowiednio zrobione – może uczynić, że poczujesz się jakbyś w istocie dotarł do Włoch.

włoskie specjały Kraków

   

Jednak w pierwszej kolejności: odrobinę o pizzy we Włoszech …
Tradycyjna pizza margherita pochodzi z Neapolu. Mimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim pożywieniem znanym za granicą, pizza oraz Włochy nie zawsze były jednoznacznikiem. Na początku użytkowano zasadę – im prostsza pizza, tym lepiej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano bądź też bazylii, do tego trochę czosnku, soli oraz oliwy z oliwek.
Bezspornie, włoskie jedzenie jest niesłychanie regionalne, także jeśli chodzi o pizze. Jedna reguła jednak jest wszędzie taka sama: każda oryginalna włoska pizzeria powinna być zawsze preparowana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie powinna się nawet zgodnie z prawem nazywać się pizzerią!

Czym cechuje się włoska pizza?
Podobnie jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest perfekcyjna i najbardziej autentyczna – kiedy jest świeża, obejmuje lokalne składniki.

Co jest niezbędne prócz pieca, by zrobić włoską pizzę?
•    600 ml ciepłej wody,
•    1 kg mąki,
•    2,5 – 3 łyżki (25 gramów) świeżych drożdży bądź 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
•    6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
•    1,5 łyżeczki soli,
•    2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.

Następnie pora na ukochane dodatki, choć wolno trzymać się także wyżej wymienionej klasyki. Najprawidłowiej też gotową pizzę podać typowo po włosku – czyli ozdobić kilkoma liśćmi bazylii i absolutnie nie dawać do tego żadnego sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, wysokiej jakości.