Dobra kuchnia włoska
Masz ochotę dobrze zjeść? Spośród licznych alternatyw, które oferuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to kalejdoskop smaków, kolorów oraz spora porcja zdrowia.
Typowe włoskie przyprawy
Naszym rodakom kuchnia włoska, kojarzy się głównie z makaronem i pizzą i ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoskie gotowanie to również takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Popularne jedzenie włoskie
Makarony to podstawa włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie da się dołączyć do tej potrawy. zobacz Ryby, dodatki mięsne i rożnorodne przyprawy, sprawiają, że makarony można jeść codziennie.
Kolejną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona pizza włoska to cienkie ciasto oraz mała ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To również risotto, tortellini, minestrone i liczne desery – np. tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie skosztować wina czy pysznych serów- gorgonzoli, mascarpone i grana padano.
Zobacz film