Rozkoszny, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Oczywiście, chodzi o mozzarellę. Znany na całym świecie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a szczegółowo z rejonu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie wyłącznie dzięki łagodnemu smaku, ale też charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają gruntownie nowego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, ale jednocześnie nie zmienia swojego delikatnego oraz naturalnego smaku.
włoskie tiramisu
Jak i z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy lub innych potraw, czy to z makaronami lub też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym naturalnie serem rzadko zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub ewentualnie mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest niesłychanie specyficzne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Ewidentnie ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w wyjątkowych pojemnikach i opakowaniach, w jakich jest zanurzona niedużą ilością serwatki. Dzięki temu ser jest ciągle świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs artykuły sero podobne
oryginalne włoskie produktu
Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu przeciętni ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak właściwie ser. W większości wypadków sprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach zapakowań. Ten problem dotyczy także mozzarelli. Jak wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana oraz legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według sztampowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa i receptura są napisane na listę produktów chronionych i tradycyjnych.
ilgustoitaliano
Skąd wobec tego wziąć nowatorski, rozkoszny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do przetestowanych delikatesów. Należy jednak liczyć się z tym, że innowacyjny włoski ser będzie niemało droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy szablonowego sera mozzarella jesteśmy w stanie ogłosić jedno – w zasadzie warto dopłacić oraz napełniać się pysznym smakiem.