Dotychczasowa kuchnia nadal żyje

Każda kuchnia znamionuje się osobistymi obyczajami, obrządkami i czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa oraz prosta. Znacznej większości z nas łączy się wyłącznie z pierogami (jakie są bardzo cenione na całym świecie), schaboszczakom, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej mylnego. Pierogi uznaje się za krajowe, przede wszystkim z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Ale nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i koneserów kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone zazwyczaj z Polską. Wolno dostać je w szczególnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają perfekcyjnie smak schematycznych pierogów ruskich czy także jakichkolwiek innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich atut. W ostateczności to tylko jedzenie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki najróżniejszych potraw, charakterystycznych dla różnych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się niemniej jednak powtórnie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie produkty i składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak w zasadzie niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film