Obecnie koncentrujemy się na tym, co spożywamy – wybieramy towary coraz rozsądniej, kierując się zdrowiem i dietą. Czasy, kiedy spożywaliśmy wszystko w nieograniczonych liczbach już minęły – czas na zdrowe pożywienie i naturalne produkty. Z tego powodu coraz częściej również poszukuje się zamienników w kuchni. Sól oraz tłuszcz pozostaje całkiem odsunięty od jadłospisu a artykuły dosyć ciężkie dla żołądka i jelit, tak jak na przykład makaron lub ziemniaki. Wielokrotnie zastępuje się je towarami lżejszymi, na przykład ryżem lub kaszą. Mają one równie dużo artykułów odżywczych, niemniej jednak organizm po prostu znosi je o wiele prawidłowiej. Imponującym przykładem solidnego artykuły jest kasza jaglana, jaka kiedyś gościła na stołach niezwykle często a dzisiaj niestety pozostała zapomniana.
dania z kasza jaglana przepisy
Na szczęście coraz więcej ludzi lubi jej uroki oraz decyduje się na wprowadzenie do dziennego jadłospisu tej właśnie kaszy. Czemu? Czym ona różni się od standardowej kaszy do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni na co dzień? A więc riposta na to zapytanie jest bardzo prosta – kasza jaglana to absolutnie inny rodzaj kaszy. Już sam jej wygląd na to wskazuje, albowiem są to niezwykle delikatne ziarenka o kolorze żółtym. Wypada traktować ją nieco inaczej niż szablonową, znaną nam kaszę, bowiem nie gotuje jej się tylko tradycyjnie. Jej przygotowanie potrzebuje trochę więcej czasu ale jest tego godne, albowiem wrażenia smakowe są de facto fajne. Z jakiego powodu niemniej jednak powinniśmy zaciekawić się tą właśnie kaszą? Otóż kasza jaglana ma bardzo wiele przydatnych dla człowieka właściwości, jakich nie posiada żaden inny towar bądź trudno jest je odszukać.
Przykład? Kasza jaglana jest nadzwyczaj należytym źródłem bardzo wielu witamin z grupy B, jakkolwiek nie jedynie, dostarcza bowiem też witaminy z grupy E, które wybitnie poprawiają pamięć oraz koncentrację a także dużo cudownych składników mineralnych, a mianowicie magnez, fosfor, żelazo lub potas. Prócz tego kasza jaglana to jest bardzo bogata w antyoksydanty, co świadczy, że wychwytuje i w głównej mierze neutralizuje tak nazywane wolne rodniki, dla nas dosyć niebezpieczne. Jakie atrybuty jeszcze sobą wyraża? To zachwycający sposób na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, to również kasza niezmiernie odżywcza i przede wszystkim lekkostrawna, dlatego nadaje się dla chorych i oczywiście dla dzieci, którym wbrew pozorom właściwy przyrządzona powinna bardzo smakować. Zawiera też krzemionkę, składnik okazjonalnie spotykany właśnie dlatego tak znaczący, jaka odpowiada za zdrowy wygląd paznokci oraz skóry oraz zapobiega odwapnianiu kości.